Sterk beïnvloed door films en series over advocaten, is dit een beroep dat sterke beelden oproept bij veel mensen. Vaak wordt de baan geassocieerd met in de rechtbank, rijke cliënten helpen en het voeren van juridische gevechten. Toch is het zijn van een advocaat veel meer dan dat: in werkelijkheid is het een heel divers en bovendien een toegankelijker vak dan vaak wordt gedacht. Dit artikel bespreekt drie veelvoorkomende misverstanden over advocaten en laat zien hoe het echt zit. 

Misverstand 1: Een advocaat is alleen voor criminelen

Een eerste misverstand is dat er vaak wordt gedacht dat alleen mensen die een misdrijf hebben begaan een advocaat nodig hebben. In werkelijkheid staat een advocaat veel vaker andere mensen juridisch bij, aangezien advocatuur veel meer is dan alleen strafrecht. Zo heb je bijvoorbeeld advocaten die zich bezighouden met familierechtelijke zaken, denk hierbij aan een echtscheiding, alimentatie of voogdijregeling. Ook zijn er advocaten die zich bezighouden met arbeidsrecht dat gaat over ontslagkwesties of andere conflicten tussen werkgevers en werknemers. Verder kunnen advocaten je helpen bij het opstellen van bijvoorbeeld een contract of testament, en helpen met het beschermen van intellectueel eigendom. Iedereen kan dus in een situatie belanden waarin juridisch advies of vertegenwoordiging noodzakelijk is. 

Misverstand 2: Advocaten zijn onbetaalbaar

Een tweede misverstand is dat advocaten hoge uurtarieven hanteren en daardoor onbetaalbaar zijn voor veel mensen. Hoewel deze gedachte niet volledig onwaar is - veel topadvocaten zijn inderdaad niet goedkoop - is in feite veel juridische hulp heel toegankelijk. Zo bestaat er bijvoorbeeld gesubsidieerde rechtsbijstand voor mensen met een lager inkomen in Nederland. Op deze manier kunnen mensen die minder financiële middelen hebben, ook gebruikmaken van juridische hulp. Verder is het goed om te weten dat veel advocatenkantoren, bijvoorbeeld als je een jeugdrechtadvocaat bezoekt, een gratis eerste consult aanbieden. Hierdoor kan er eerst worden afgetast welke juridische stappen er nodig zijn en welke kosten hieraan verbonden zijn.

Misverstand 3: Advocaten willen altijd naar de rechter

Een derde en laatste misverstand is dat advocaten altijd naar de rechtbank willen, zoals de dramatische rechtszaken in films en series vaak suggereren. In feite willen advocaten juist zo veel mogelijk geschillen oplossen buiten de rechtbank. Vaak wordt er namelijk al een oplossing gevonden bij onderhandelingen, bemiddelingen of schikkingen. Hierdoor kan er veel geld worden bespaard en leidt dit vaak tot een bevredigende oplossing voor alle partijen. Een goede advocaat bekijkt wat de beste strategie is en adviseert een cliënt over de meest effectieve aanpak, wat niet altijd een rechtszaak betekent